Whitmarsh se vrací k Hamiltonově kvalifikaci: Udělal jsem chybu

McLaren

McLaren | foto: McLaren

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh připustil, že měl Lewisovi Hamiltonovi říci, aby přerušil své poslední měřené kolo v sobotní kvalifikaci v Barceloně, protože si tým uvědomil, že nemá ve voze dostatek paliva.

Chyba při tankování před Hamiltonovým posledním výjezdem v Q3 znamenala, že po zaznamenání nejrychlejšího kola nemohl dojet do boxů a s 1 litrem benzínu v nádrži pro poskytnutí kontrolního vzorku komisařům.

Místo toho jej tým z Wokingu ponechal na dráze v honbě za vítězstvím v kvalifikaci. Poté nařídil Lewisovi, aby své auto odstavil na dráze. Komisaři jej za to potrestali přísným vyloučením z kvalifikace, což byl mnohem větší trest, než tým a většina odborníků očekávala.

Whitmarsh se dnes vrátil sobotním událostem a přiznal, že cítí svůj podíl viny a že se měl zachovat jinak: "Při zpětném pohledu jsem udělal chybu, ale nemyslím si, že příliš mnoho lidí očekávalo, že následkem toho budeme startovat z konce startovního roštu.

Když se dívám zpět, mohl jsem rozhodnout jinak a on se zkrátka po výjezdu z boxu mohl vrátit. Ale abych byl upřímný, nečekal jsem takový trest, který dostal."

Šéf McLarenu odhaluje, že tým si závažnost situace s palivem uvědomil, až když Lewis najel do měřeného kola: "V určité části posledního kvalifikačního kola data ukázala, že nemá v nádrži tolik paliva, kolik jsme si mysleli."

hamilton
Hamilton po startu z posledního místa a výborném výkonu nakonec finišoval jako osmý
(foto: Vodafone McLaren Mercedes)

"Věděli jsme, že k tomu existuje jasné pravidlo, které říká, že na konci musíte být schopni odevzdat litrový vzorek, takže jsem se rozhodoval takto: dobrá, existuje jasné pravidlo, nedá se vyjednávat, zajistěme tedy, abychom mu vyhověli.

Zastavili jsme vůz, a jak se ukázalo, bylo z něj vypumpováno 1,3 litru, ale to jsme se dozvěděli až o několik hodin později. Mohli to být tři litry, což by mě mírně vyvedlo z míry. Ať už by byl výsledek jakýkoliv, byl bych stejně zmatený," dodává Whitmarsh pro Autosport.

Diskuze:

Počet příspěvků: 27 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu