Upravilo Pirelli pneumatiky na míru Mercedesu? Vettel se vyjadřuje ke konspirační teorii

Sebastian Vettel

Sebastian Vettel | foto: Scuderia Ferrari

Sebastian Vettel se zastává Pirelli, které do Barcelony přivezlo upravené pneumatiky. Podle některých fanoušků měl totiž tento tah pomoci hlavně Mercedesu, který nedělní velkou cenu vyhrál.

Scuderia po třech vítězstvích v kvalifikaci v řadě za sebou na Mercedes najednou nestačila a nárok neměla ani v závodě. Někteří to přičítali na vrub nových pneumatik, které měly v Barceloně poprvé o 0,4 mm tenčí běhoun. "Pneumatiky byly změněny dle požadavku Mercedesu," prohlásil například odborný poradce Red Bullu Helmut Marko.

Pirelli ale tento krok zdůvodnilo tím, že to povede ke konzistentnější výkonnosti a zabrání to přehřívání, se kterým měli v předsezónních problémech nejrychlejší tři týmy.

Vettel uznává, že nové pneumatiky, jež se objeví letos ještě dvakrát - v Paul Ricard a v Silverstone, byly hodně odlišné a že "některým zřejmě vyhovovaly více než nám." Rozhodně ale nepodporuje konspirační teorie, že tato změna byla mířena proti Ferrari.

Po ujetí 136 kol ve včerejších testech, kdy si vyzkoušel nové i původní pneumatiky, poznamenal: "Myslím, že to je úplně jasné. Obvykle nemáte možnost přehodnotit tento druh rozhodnutí, ale po dnešním dnu a jeho výsledcích si myslím, že kdybychom v neděli měli normální pneumatiky, tak bychom na tom byli ještě hůře."

img-responsive

Sebastian Vettel v kvalifikaci na Velkou cenu Španělska | foto: Scuderia Ferrari

V závodě, v němž musel odstoupit jeho týmový kolega Kimi Räikkönen kvůli závadě na elektroinstalaci v oblasti pohonné jednotky, dojel až jako čtvrtý. Ferrari opotřebovávalo pneumatiky rychleji než jeho soupeři, přesto za Pirelli stojí: "Podle mě to bylo správné rozhodnutí. Byla to naše chyba, že jsme nedosahovali stejného opotřebení či životnosti jako ostatní," přiznává Vettel.

Po výsledcích prvního dne testů a porovnávání pneumatik jednotlivými stájemi si oddechlo i Pirelli. "Jsem moc rád, nedokážu to zakrýt. Po víkendu, jako byl ten minulý, ano," říká šéf Mario Isola. "Chování pneumatik o víkendu se vyvíjelo dle našich očekávání. Za vysokých teplot jsme se vyhnuli puchýřům. Jsem rád, že to Sebastian řekl."

Za poklesem formy Scuderie může podle zákulisních informací další zpřísnění v oblasti práce s olejem a dodržování pravidel týkajících se rekuperace energie. Ferrari totiž mělo využívat více než 4 MJ na kolo, což FIA šetří. Hovoří se o možném podvádění a některé týmy jsou naštvané kvůli tomu, že technickému týmu Charlieho Whitinga prošetření tak dlouho trvá. Je proto možné, že se v Monaku dočkáme protestu a dalšího zajímavého vývoje.

Diskuze:

Počet příspěvků: 39 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu